Ekonomide büyük tasfiye

EKONOMİDE BÜYÜK TASFİYE

Türkiye ekonomisini, istikrarını, geleceğini hedef alan paralel yapının darbe girişiminin ardından ekonomi kurumlarında büyük tasfiye dün başladı. Kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıkların vergi, sosyal güvenlik, teftiş, personel birimlerinde paralel yapı ile doğrudan-dolaylı bağlantısı olanlar görevden el çektirilmeye başladı. Maliye Bakanlığı, Türkiye genelinde farklı birimlerde çalışan paralel yapı ile bağlantılı 1500 kişiyi görevinden uzaklaştı, KOSGEB teftiş kurulu başta olmak üzere çeşitli birimlerde temizlik yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu, İçişleri’nden gelecek güvenlik soruşturması sonuçlarına göre en küçük ilçede dahi yapıyla bağlantılı tek bir personel bırakmayacak.

BÜYÜK OPERASYON BAŞLADI
Hükümet, millet iradesiyle püskürtülen darbe girişiminin ardından devletin bütün kurumlarında geniş çaplı operasyon için dün düğmeye bastı. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, paralel yapının kamudan tasfiyesi de masaya yatırıldı. Bu kapsamda devlet kurumlarına sızan paralel yapıya destek veren tek bir ismin dahi kalmaması vurgusu yapıldı. Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nca yapılan çalışma kapsamında kamuda kendini gizleyen, terör örgütüne hizmet edenlere yönelik kapsamlı çalışma değerlendirildi.

İLK ADIM MALİYE’DEN GELDİ
Başbakan Yıldırım da, darbe girişiminin ardından terör örgütüne bir şekilde katılmış kamu görevlilerinin tasfiye edilmesine yönelik çalışmanın başlatıldığını belirterek, “İlk etapta Maliye Bakanlığımız bugün itibarıyla bin 500’e yakın kamu görevlisi hakkında görevden el çektirme işlemleri başlatıldı, devam da edecek” dedi. Darbe girişiminin ardından tüm kamu kurumlarında olduğu gibi Maliye Bakanlığı’nda da dün 1500 kişi açığa alındı. Bakanlıkta açığa alma işlemleri önümüzdeki günlerde de devam edecek. Bu kapsamda Maliye’nin incelemelerinde elek üstünde kalan paralel yapıyla bağlantılı 8 bin şirkete yönelik de eş zamanlı operasyon başlatılacak. Bu şirketlerle bağlantılı mal devirlerini yapanlar hakkında da soruşturma açılacak.

KOSGEB’DE TEMİZLİK
KOSGEB Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda da iki başmüfettiş görevden uzaklaştırıldı. Başkanlık ayrıca 6 müfettiş yardımcısı hakkında ihraç kararı aldı. Ayrıca açığa alınan ve haklarında ihraç kararı uygulanan personelle ilgili soruşturma başlatıldı. Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çeşitli birimlerinde de kapsamlı bir temizlik yapılacağı öğrenildi. Kurum yetkilileri bu konuda İçişleri Bakanlığı’ndan güvenlik soruşturmasına ilişkin dosyayı beklediklerini ifade etti.

TEK BİR KRİTPO KALMAYACAK
Kamuda açığa alma çalışmasının ardından Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile kamuda tespit edilen kriptolar temizlenecek, memuriyetten çıkarılacak. Kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütlere kullandıranlar, propagandasını yapan herkesin işine son verilecek.
Memurluk şartlarını düzenleyen madde ile disiplin hukukuna ilişkin maddenin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre paralel yapı gibi illegal yapılarla ilişkisi olan kişiler kamuda hiçbir görevde yer alamayacak. İçişleri Bakanlığı’nca terör bağlantıları tespit edilen ihraç edilecek. İdari yargı kararıyla geri dönüş kapısı kapanacak. Yasa’da, terör örgütleri ile bağlantılı kişilerin devlet memuru olmayacağı açıkça ortaya konulacak

.

Yorum bırakın